23.7.2013

Oulun poniravit 2013

Perjantaina käytiin ensinnäkin Turkan kanssa Vieremällä. Taktiikkana tällä kertaa "koko matka toista rataa, viimeinen kaarre varmistellen ja sitten suoralla katsotaan jatkoa." Juoksupaikka saatiin kolmannesta ulkoa, ja loppukurvi kun oltiin selvitetty ravilla, avasin korvat ja sopivan raon ilmestyessä ajoin siihen ja kirittiin ruunan kanssa kolmanneksi! Voi että tuntui hyvältä näin vajaan kymmenen epäonnistumisen jälkeen :D Ajaksi tuli 16,7 ja ensimmäinen totosija hevosilla toi 150€ tienestin :) TÄSTÄ Turkan juoksuun videokirjastossa.

Vieremältä kun tultiin kotiin, olivat äiti ja sisko ottaneet ponit sisälle. Siriuksen karsinan ovi ei ollut mennyt lukkoon, ja poni oli käyttänyt tilaisuuden hyväkseen ja lähtenyt tutkiskelemaan paikkoja. Kaikki ruoka purnukat ja kauhat oli lattialla ja kaurasäkki revittynä ja leviteltynä. Poni oli kuin täyteen pumpattu pallo, vähintäänkin yhtä pinkeä ja olotilaltaan uskomattoman löysä, hyvä että jaksoi karsinaan kävellä. Yöllä sitten ravattiin katsomassa ponia ja muutenkin lyhyt nukkumisaika väheni silmissä. Muutaman tunnin katkonaisilla unilla sitten herättiin aamulla ennen viittä ja kun annoin poneille aamuruokia, Sirius oli ihan normaalin oloinen pyöreää vatsan seutua lukuunottamatta; vireä, ruoka maittoi, suoli oli toiminut ja lämpö ihan normaali. Puoli kuudelta laitettiin ponit valmiiksi ja lastattiin niitä sitten kyytiin. Nyt Leksakin käveli ihan suoraan koppiin! Vielä lähtiessä piti viedä koirat mummolaan, ja tien päälle päästiin noin 8 min aikataulusta jäljessä.

Aamun lähtötohinat
 Perillä oltiin joskus ennen yhdeksää. Sisäänkirjoituksen ja muiden pakollisten hommien jälkeen heitin valjaita selkään sekä Lissulle että Siriukselle, ja Siriuksen kanssa lähdin lämmittämään edelleen hieman aikataulusta myöhässä. Siriuksen päivä meni myös lämmityksen osalta pieleen, sillä en kerennyt ajaa sitä ajan kanssa, vaan piti kiirehtiä että kerkeäisin myös Lissun kanssa radalle. Lissu pomppikin harvinaisen paljon lämmitykessä laukkaillen, eikä odotukset olleet kauhean korkealla.

©Eveliina Jokinen
Sirius juoksi ensimmäisessä startissa ja esittelyyn mentiin hirveällä kiireellä, eikä poni kerennyt palautua toisesta lämpästä kunnolla. Mailin matka ja 160m takamatka sopivat Siriukselle kuin nenä päähän, mutta todella pitkäkestoinen pyöriminen Oulun radan kallistuksessa taas ei ollut niinkään kivaa, varsinkin kun Sirius polki toista etukenkää hieman löysäksi siina samalla. Takasuoralla haettiin taas tahtia ja käynnisteltiin moottoria, mutta yllättävän nopeasti poni saikin juoksusta kiinni. Tasaisesti noustiin kokoajan, ja kärkiponi saavutettiin viimeisessä kaarteessa. Loppumatkan vain varmistelin ettei kauhealla marginaalilla tulla maaliin jos sattuu ennätys paranemaan ja ettei laukkailla. Tuloksena maalilinjalla Siriuksen uran seitsemästoista, tämän kauden kolmas voitto uudella ennätyksellä 2.31,0!

©Eveliina Jokinen


©Anna Ojanperä


Siriuksen voittajaesitetlyssä meni niin pitkään, etten kerennut Lissun kanssa enää lämmittämään yhtään, joten lähdettiimpä siis juoksemaan kilpaa hitaasti lämpiävän ponin kanssa 2 kierroksen lämmittelyllä, ei hyvä.. Paalulta lähti yhteensä neljä ponia, Lissu radalta 2. Ensimmäinen lähtöyritys oli meidän osalta parempi, ja olin yllättynyt siitä että tuo osaa ihan oikeasti lähteä tosi hyvin voltista. Toinenkin lähtö oli vielä niin hyvä, että avattiin keulaan ja jopa pidettiin se jonkun matkaa! Kaarteet ovat edelleen tuolle ongelma, ja siinä sitten menetettiinkin se johtopaikka. Koko matkan yritin vain pitää ponin ravilla sillä menohaluja oli hieman liikaakin. Tällä kertaa tamma painoi ihan kunnolla ohjalle, jota se ei ole tainnut koskaan ennen tehdä startissa tai hiitissä.

©Eveliina Jokinen
Taas olisi pitänyt mennä sitä 2.20 vauhtia pärjätäkseen kun oli niin iso ylisarja, joten mitään muuta ei lähdetty hakemaan kuin hyväksyttyä juoksua, joka tulikin uudella ennätyksellä 2.31,1 :) Viides sijakaan ei näytä kovin pahalta taulussa. Pari päivää sitten mittasin ponin ja sain mitaksi säkä-lautanen = 127cm-128cm. En ole tajunnutkaan että poni on kasvanut kun joka päivä on sen kanssa tekemisissä, mutta kyllä tuo muutaman sentin kasvu jo selittää ravivaikeudet. Nyt ei taaskaan ole Lissulle lähtöjä, joten heitän sen varmaankin hevosten sekaan vihreälle lomailemaan.

©Anna Ojanperä


Kolmannessa lähdössä juoksi Leksa, jonka porukat olivat laittaneet valmiiksi ja kävelyttäneet sitä. Kerkesin ajamaan varikolla pari kierrosta herätellen ja taas piti kiirehtiä esittelyyn. Leksalla oli jälleen 100m pakkia, ja Lieksan suorituksen jälkeen odotin ponia rahoille. Koko juoksu eteni vähän käsijarru pohjassa, poni ei vaan yksinkertaisesti venynyt. Hieman edistystä oli havaittavisa ohituksissa, sillä niissä poni otti itsekkin vauhtia. Maalisuora tuntui loppuvan hieman kesken, sillä neljäntenä maalissa noin sekunti voittajan jälkeen oli sellainen väli, mikä ponin olisi pitänyt pystyä kirimään maaliin tultaessa, ihan tyytyväinen olin kuitenkin aikaan 2.56,1 joka on tuolla ponilla paras aika pariin vuoteen.

©Eveliina Jokinen


Viidennen lähdön jälkeen kävin radalla lainaponi-Pietun kanssa. En kerennyt ajaa kuin yhden kierroksen kun jo kuuluteltiin Leksan lähdön esittelyä alkavaksi. Pietun valmentajalta sain kokeiltavaksi timerin ja se sitten olikin päällä Leksan lähdön ajan. Lähtö uusittiin 2 kertaa, ja jokaisella yrityksellä saatiin hyvät lähdöt. Lähdettiin numerolla 1 matkaan yksin 20m pakilta, ja vihdoin se poni teki sen mitä kotonakin, eli JUOKSI! Koko matka pidettiin 30m hajurakoa, mutta maalisuoralla annoin välin hieman lyhentyä. Timeri näytti koko matkan 2.45 lukemia, paitsi varikon kohdalla kun ponille meinasi riittää, putosi vauhti yli 2.50. Maksiminopeus oli 2.42,5. Tuloksena siis laukattoman juoksun päätteeksi voitto 6,8sekunnin ennätyksen parannuksella, ja ennätys kirjataankin nyt lukemiin 2.48,5 !


©Anna Ojanperä

©Eveliina Jokinen

©Eveliina Jokinen

Voittajaesittelystä kiirehdin jälleen ponin vaihtoon ja lähdettiin Pietun kanssa esittelyyn. Voltattiin numerolla 1 ja jouduttiin pyörimään voltissa melko pitkään. Lähtö onnistui hyvin ja saatiinkin vauhti hyvin päälle, kunnes joku takaa tuleva poni pomppasi päälle ja työnsi meidät puoliksi radalta. Ei mulla olekkaan tainnut ennen noin pahasti ottaa kärryt osumaa ponilähdöissä. Jonkun matkaa meni taas keräillessä vauhtia takaisin, mutta hienosti poni kokosi itsensä ja hankkiutui maaliin neljäntenä uudella ennätyksellään 3.21,5 juosten myös ensimmäiset rahansa :)

©Eveliina Jokinen


Pikkumiesten pokaalit
Harvinaisen onnistunut reissu siis, kun saatiin jopa bensarahat vaikka oltiinkin kahdella autolla liikkeellä. Nuo voitot ovat nyt jääneet vähän juhlimatta, kun radalla oli niin kova kiire ettei sitä pärjäämistä siellä oikein kerennyt tajuamaan. Oma varustus oli ajaessa sen kiireen takia tosi kehno, sillä en kerennyt vaihtaa varrellisia kenkiä ja etsiä ajolaseja oikein missään välissä, tuloksena siis kipeät kantäpäät ja hyvin mielenkiintoiset  siristely ilmeet kuvissa :D
Huonompi homma on vaan se, että Sirius sai epäpuhtaasta ravista lähtöpassin terveystarkastukseen. Eihän se ravi ollut yhtä hyvää kuin Lieksassa, mutta Oulussa on kyllä aina viilattu pilkkua tuon kohdalla. Saa nyt nähdä miten käy Suonenjoen ja Kuopion kanssa, ku tuo on sinne ilmoitettu juoksemaan..

 -Ronja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti